понеделник, 19 юни 2017 г.

Люляковото светилище и Змейовият полог

За Люляковото светилище може да прочетете в интернет, че е наречено така по името на околната люлякова гора и да останете с впечатление, че е старо местно название. В действителност пристигайки там водачът от близкия Свежен ни разказа, че името е измислено от Валерия Фол, когато преди 6 години открива светилището. Местните са го наричали "Казаните".

Пътят дотам е приятен и лек, мирише на мащерка и лавандула, но гората е келява, а в долната част на пътя има сечище и сечта не спира.Самото светилище, част от което е Слънчевата стела:

Поглед към вр. Градището


Ако се продължи през болната гора по пътя към върха над с.Розовец, където са руините от крепостта Градището, има още един тракийски обект - т.нар. Трон. Ето го "Тронът" (при повече въображение), а до него и останките от стражевата кула в подножието на Градището.
Друг тракийски обект в Сърнена Средна гора е Змейовият полог или Змейовото свърталище. Част от пътя дотам минава по запазения римски път.

В Змейовото свърталище може да се видят Слънчевата врата и Яйцето на змеицата.
Вратата е имала форма на порта, но днес е останало това:


 Колкото до Яйцето на змеицата преди броени дни "местни зевзеци" са го бутнали и музейни работници от Брезово сега се надяват да го изправят отново до вертикално положение с крикове. В момента изглежда така:Няма коментари:

Публикуване на коментар