неделя, 26 март 2017 г.

Помъчи се да си спомниш всичко, което си познавал

22 март. Една поляна само за нас






23 март. Град - бавен и почти празен.






25 март. Слагаме престилките.







понеделник, 6 март 2017 г.

Прашинки време

Мигове. Парченца за по-нататък.

29 януари. Някой ни е изпреварил.



23 февруари. Ден за макова торта с лимонов крем.



5 март. Честит рожден ден, Стефчо!


6 март. Хубаво чувство в края на деня, има ни, помним, предаваме нататък.



сряда, 1 март 2017 г.

Марто и Белона, тракийските първообрази на мартениците

Хайде да си припомним откъде идват червеният мъж и бялата жена.
Чиито цветове в днешно време поради незнание най-често са разменени затова в повечето случаи виждаме Пенда с червена рокля, а Пижо с бели дрехи. 

(Текстът, който следва, е взет оттук. Снимката на Марто и Белона също е от интернет, защото тази година не успяхме да си направим такава мартеничка)



   "Тракийската легенда гласи, че днешните Пижо и Пенда, вплетените червен мъж и бяла жена, някога са се наричали Марто и Белона, кръстени на тракийския бог Март и неговата любима – богинята Белона.
    Преди повече от две хилядолетия, на върховете на Хемус планина, властвал могъщият повелител на промяната – бог Март. Той бил бог на пробуждането на природата, на разтърсването на земята от пролетни сокове, за да се раздвижи кръвта на младите семена и да избуи новият живот. Това е същият бог, към чието име латините добавили едно „с” и го превърнали в бога на войната Марс.
    Затова и римската Нова година започва на 1 март – деня на бог Марс, на „завирането на кръвта” на земята. Точно тогава мъжете отново тръгвали на войни и оставяли жените си сами с децата вкъщи. А жените сплитали червени и бели конци, украсени с мъниста, и ги завързвали за китките и глезените на мъжете си - като почит към боговете и за да измолят от закрилниците на тракийските воини, Март и Белона, мъжете им да се завърнат вкъщи живи и невредими."


Честита Баба Марта!