събота, 28 април 2018 г.

А знаете ли къде в София е била погребана Света Елена?

Само няколко цитата от Христо Буковски:

"От години водя приятели на едно много специално светилище. Странното е, че е пред очите на всички, а остава... потулено. Много ми е жал за вас, ако сте го пропуснали, защото, колкото и скромно определение да търся за него, то не е просто със софийско или национално значение, нито дори и само с европейско."
"Света Елена пожелала да бъде погребана на това място под свещения хълм Кръста и мощите й стояли тук поне до края на IV век, а саркофагът, сглобен от тежки каменни плочи, в който те почивали, още се намира сред основите на някогашния храм западно от аязмото, макар отдавна да е счупен и ограбен."

Тук е било Прорицалището на Сердика, а самата местност горе на хълма от незапомнени времена е Славище и въпреки всички заличители все пак нещо и до днес е останало в паметта на поколенията.

"Два от трите масивни саркофага ще ви се сторят обичайни, но хвърлете поглед на третия. Той не е покрит като другите два с островърх капак, а с тежка каменна плоча, от каквито е и сглобен. Трудно е да се изрече, но стои като .... гробница от незнайни времена."

"През XVII в. тогавашният католически епископ на София Петър Богдан Бакшев в своята "История на София" пише: "Триадица е място, където в древността е бил разположен един манастир извън София, на юг към полите на планината, наричана от турците Токмаклия, сега този манастир е разрушен. Казват, че той бил наричан от гърците Триада, вярвам, че той е бил посветен на Света Троица. Също казват, че поради големите удобства и добрия въздух на това място се е състоял Сердикийският събор."

Сред западноевропейците, посетили през XVII в. София, Луи Жедоен също съобщава, че между София и Витоша има “малък параклис, запазен като местна Мека, където някога е заседавал прочутият Сердикийски събор”. (Стефан Пейчев, “Обществената атмосфера в града в българските земи през погледа на западноеропейски и османски пътешественици от XVI и XVII в.” )

Доц.д-р Веселина Вачкова: "На това място Св.Константин е получил видението на Светия кръст", а "двадесетина години по-късно е погребана може би най-известната за всички времена християнка – Св.равноапостолна Елена.











Няма коментари:

Публикуване на коментар