четвъртък, 16 август 2012 г.

Книжките от моето детство

Преди седмица ровейки се в поредната книжарница да попълня детската ни библиотека попаднах на две книжки с приказки на Владимир Сутеев. Идваше ми да се разтанцувам! Същите приказки със същите чудни илюстрации ги имах някога и макар отдавна да са потънали незнайно къде, са оставили толкова силна следа във въображението ми, че с всяко разгръщане на страниците ме блъскаше вълна нови спомени и си мърморех във възторг  "Ха, спомням си го това! И товааа!"

За съжаление в двете книжки (на ИК "Парнас") са събрани общо само пет от неговите приказки - Кой каза Мяу?, Корабчето, Трите котенца, Под гъбката и Пиленцето и патенцето. А къде са ми Капризната котка (къщичката с оградата и градината толкова пъти съм се опитвала да ги  рисувам), Петелът и боичките, Мишката и моливът??

Очевидно никой вече не ги преиздава и ще търся някакви стари издания - български, руски, без значение, защото самите приказки толкова простичко разказани и удивителните илюстрации към тях са един чудесен начин да покажеш света на едно малко момиченце според мен.

И още един подарък си направих в тази книжарница - Доктор Охболи на Чуковски пак на същото издателство и отново с илюстрации на Сутеев! Е, не е пълният комплект илюстрации, които си спомням, някои са спестени, но за момента и на това се радвам.

Слагам си тук някои от тях, защото имам известни опасения, че може и да не оцелеят дълго покрай дъщеря ми (с тънки корици са), а сигурно още много пъти ще имам желание да се връщам към тях.

 Трите котенца

Пиленцето и патенцетоКой каза Мяу?
Корабчето 


Под гъбкатаОхболи

Няма коментари:

Публикуване на коментар